Meer omzet leidt niet tot meer winst

Hoe meer omzet, hoe meer winst. Helaas klopt dat niet altijd, was het maar zo. Uiteindelijk gaat het erom wat er ‘onder de streep’ over blijft en zul je relatief veel kosten moeten maken bij een sterk stijgende omzet. Menig MKB-ondernemer denkt echter dat de cashflow bestaat uit ‘winst + afschrijving’. En kijk je naar de jaarrekening en je ziet dat dit stijgend is, lijkt deze conclusie voor de hand te liggen. De praktijk is echter iets grilliger.

Vooral als je sterk aan het groeien bent, gaat er veel geld zitten in je werkkapitaal zoals stijgende voorraden en debiteuren. Ook kan er sprake zijn van een meer schoksgewijze stijging van je personeels- en huisvestingskosten met bijkomende investeringen. En deze zorgen ervoor dat de cashflow een totaal ander verloop kent dan jouw winstgevendheid.

Effect winst op cashflow

Meer winst leidt niet tot een betere liquiditeit

Het gedachtengoed van menig MKB-ondernemer is dat als je je omzet maar op peil houdt en je kosten goed in de gaten, het vanzelf wel goed komt met de cashflow. Niets is minder waar! Er zijn veel grotere invloeden op je cashflow, die niets met je winstgevendheid te maken hebben.

Enkele voorbeelden zijn seizoensgevoeligheid, investeringsniveau of het betalingsgedrag van je klanten. Als jouw klanten langzamer betalen dan gehoopt, heeft dit een enorme impact op je cashflow. Ook het moment waarop jij jouw klanten factureert, heeft een enorme invloed op de samenstelling van jouw debiteuren-portefeuille. Deze impact is vele malen groter dan de winst van jouw bedrijf.

Effect betalingstermijn op cashflow

Conclusie

Je kunt jaren verlies maken zonder dat de continuïteit van je onderneming in gevaar komt. Echter, zit je 3 maanden zonder liquiditeit, dan is het vaak einde verhaal. Dus nee, winst en liquiditeit lopen zeker niet altijd synchroon met elkaar. Wil je weten hoe je dit voor jouw bedrijf beter in de vingers krijgt, laat het ons dan even weten.