Cashflowplanning op basis van orders een absolute 'Must'!

In deze businesscase voor een productiebedrijf zie je hoe lastig cashflowplanning kan zijn. Je hebt daarbij rekening te houden met veel dynamiek en dagelijks optredende wijzigingen in de productie en orderafhandeling. Vaak met grote consequenties voor de liquiditeit.

De onderneming in deze casus is al 20 jaar actief in de gevelbouw en heeft in het zuiden van Nederland een flinke klantenkring opgebouwd.

Na een financieel teleurstellend jaar, komt de organisatie terug in een fase van sterke groei. Om dit herstel financieel snel te realiseren wil de directie alle mogelijkheden benutten. Inzicht in de toekomstige cashflow is daarbij noodzakelijk.

Businesscase productiebedrijf

Inventarisatie: Hoe ziet de boekhouding eruit?

Behalve de koppeling met het financieel pakket is er daarom ook een koppeling gemaakt met het ERP-systeem. Hiermee worden alle kortlopende verplichtingen vanuit in- en verkooporders en termijnfacturen direct in de cashflowprognose zichtbaar gemaakt.

Wat hebben we ingezet?

Koppeling met VISMA en Trimergo

Aansluiting met VISMA (AccountView) levert actuele financiële informatie. Trimergo levert aanvullende data over de in- en verkooporders. Deze hebben een enorm effect op de toekomstige cashflow.

Lees meer over Visma

Cashflow Dashboard

Dagelijkse update over de toekomstige cashflow, op basis van betalingsgedrag van klanten en naar leveranciers. Automatisch berekend o.b.v. actuele financiële positie en de rolling-forecast.

Lees meer over Cashflow Dashboard

Uitbreiding bestellingen

Door directe aansluiting op Trimergo wordt cashflow berekend o.b.v. in- en verkooporders, die dagelijks wijzigen. Korte termijn fluctuaties lopen naadloos over in de langere termijn berekeningen.

Lees meer over deze koppeling

Uitbreiding Rapportage Suite

Exact die rapportages in beeld, die passen bij de bedrijfsvoering. Uitstekend inzicht in productie-resultaten. Inzetbaar voor actuals, begroting- èn forecastcijfers. Enorme besparing op advieskosten.

Lees meer over de module Rapportage Suite

Dashboard Management Rapportages

Optimaal inzicht in de maandelijkse financiële gang van zaken. Grafisch èn in Euro’s,  presentatie van realiteitscijfers en vergelijking met begroting, forecast en de cijfers van vorig jaar.

Lees over Dashboard Management Rapportages

Rolling forecast

Voor sterk veranderende organisaties  heeft forecasting meer waarde dan de begroting. Automatische update van winst- en cashflow op basis van de meest actuele situatie.

Lees meer over Rolling Forecast >

Hoe werkt cashflowplanning voor productie?

In dit voorbeeld zie je hoe het Cashflow Dashboard een steeds duidelijker beeld heeft gegeven als vervolg op de data, die we hieraan hebben toegevoegd. In eerste instantie werd deze gekoppeld aan AccountView en zie je hieronder de cashflowprognose op basis van de openstaande posten debiteuren en crediteuren:

Cashflow forecast productie basis

Vervolgens werd dit uitgebreid door het toevoegen van de forecast, waardoor nu ook de verwachting vanuit de begroting aan dit beeld werd toegevoegd. Hiermee werd het inzicht voor de lange termijn realistischer, zoals je hieronder kunt zien:

En door het toevoegen van de gedetailleerde informatie over de in- en verkooporders uit het ERP-systeem, werd het beeld voor de korte en lange termijn nog meer aangescherpt. Door deze details kreeg de onderneming een totaalbeeld van de toekomstige cashflow, waarbij de korte termijn cashflowplanning naadloos aansluit bij de lange termijn, zoals je hieronder kunt zien:

CashflowForecast totaal

Het resultaat: Grip op de cashflow

Door CashController in te zetten is er nu direct grip op de wekelijkse cashflow, waarbij er direct wordt afgestemd op alle gewijzigde planning vanuit de productie.

Door CashController hebben ze nu:

Wil je ook meer grip op je toekomstige cashflow?

Peter vertelt je graag alles over de mogelijkheden. Neem contact op via p.wouters@cashcontroller.nl of telefonisch via 085 732 5721.