Wat is een G-rekening

Voor MKB-bedrijven die met een G-rekening werken is het probleem dat hier geld op staat, dat alleen gebruikt mag worden voor het doen van betalingen aan de fiscus en sociale lasten. Oftewel, het kan zijn dat je voldoende liquiditeiten hebt, maar dat je er dan niet bij kunt om hier ‘normale’ betalingen mee te doen.

Dat komt omdat een G-rekening een speciale geblokkeerde bankrekening is, die alleen mag worden gebruikt voor het doen van betalingen van omzetbelasting, loonbelasting en premies aan de belastingdienst of aan de G-rekening van je onderaannemers. Van een G-rekening kun je geen andere betalingen doen.

Voor wie is de G-rekening bestemd

De G-rekening komt voor bij bedrijven die gebruik maken van personeel dat ingehuurd wordt bij een uitzendbureau of payroller. In die situatie is de ‘hoofdaannemer’ verantwoordelijk voor de afdracht van loonbelasting en sociale premies. Als deze namelijk niet betaald zou worden door het uitzendbureau of payroller, houdt de belastingdienst de hoofdaannemer verantwoordelijk.

Om die reden wordt een bepaald percentage van de omzet (vaak variërend van 35 – 45%) gereserveerd op de G-rekening.

Waarom heb je een G-rekening nodig

Je hebt een G-rekening nodig in de situatie dat je werkt met onderaannemers en er zeker van wilt zijn dat je niet aansprakelijk kunt worden gesteld voor het wanbetalen van loonheffingen en BTW door jouw onderaannemers.

Het systeem van deze G-rekeningen zorgt ervoor dat er op basis van de gerealiseerde omzet voldoende liquiditeit wordt gereserveerd voor de betaling van de sociale lasten. Doordat er van deze G-rekening verder niets anders betaald kan worden dan BTW en sociale lasten, weet je zeker dat dit 100% geregeld is.

Je mag met deze rekening dus niet:

  • Overboeken naar andere rekeningen
  • Een negatief saldo hebben
  • Kasstortingen of -opnames doen

Hoe kan je een G-rekening openen

Het aanvragen van een G-rekening begint bij de belastingdienst. Door het invullen van een aanvraagformulier kun je goedkeuring krijgen en ontvang je een zgn. ‘Overeenkomst-G-rekening’. Daarna kun jij met deze overeenkomst bij de bank een G-rekening openen.

Wat is het juiste percentage bij de G-rekening

Het percentage dat je van je omzet op de G-rekening moet reserveren, kun je in onderling overleg met je onderaannemer bepalen en ligt tussen de 25-55%. Bij het inlenen van personeel is dat al snel 50% (loonheffingen en omzetbelasting) en bij onderaanneming 30% (loonheffingen) van het factuurbedrag. Daarnaast dien je na te gaan of de uitlener een NEN-certificering heeft. In dat geval is namelijk een vast percentage van 25%  van het factuurbedrag incl. BTW voldoende om gevrijwaard te worden van de WKA.

Staat er te veel geld op mijn G-rekening?

Een percentage van 25-55% is vaak voldoende om te voldoen aan de loonbelasting en sociale lasten. Sterker nog, vaak is dit percentage eerder te hoog dan te weinig. En als het percentage te hoog is (wat betekent dat er onnodig veel geld naar je G-rekening gaat), kan dit leiden tot te weinig geld voor de normale bedrijfsvoering.

Als je ziet dat er te veel geld gaat naar je G-rekening gaat, kan je een aanvraag bij de Belastingdienst doen om dit te deblokkeren. Echter, is dit in de praktijk vaak een rompslomp om te doen en wil je het liever voorkomen.

Om dit te voorkomen, kan je in CashController gebruik maken van de G-rekening uitbreiding. Hiermee kan je precies zien hoeveel geld er naar je normale bedrijfsvoering gaat. Als je bijvoorbeeld in onderstaand praktijkvoorbeeld kijkt, naar de totale cashflowplanning, dan lijkt er geen vuiltje aan de lucht:

Cashflowplanning inclusief G-rekening

Tot het einde van het jaar lijkt er voldoende ruimte op de rekening om aan de verplichtingen te kunnen voldoen.

In CashController kunnen we deze cashflow splitsen in het deel dat over de G-rekening gaat. In onderstaand plaatje zien we dat er voldoende gereserveerd wordt.

Cashflowplanning G-rekening

En dat zou op zich geen probleem zijn, tenzij er door een te hoge reservering teveel naar de G-rekening gaat en daardoor te weinig op de normale bankrekening terecht komt, zoals je aan onderstaand voorbeeld kunt zien:

Cashflowplanning normale bankrekening

In dit plaatje zie je dat er op de normale bankrekening te weinig geld overblijft om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Op basis hiervan kan je dus precies zien wanneer je te veel geld (onnodig) reserveert naar je G-rekening. En als je dit ziet, kan je er vervolgens voor kiezen om minder geld te reserveren op de G-rekening.

Dat kan in zijn totaal (een algemeen percentage voor alles), maar je kan dit percentage ook per klant instellen:

g-rekening-percentage-per-klant

Door deze percentages te verlagen, kun je het effect van deze aanpassing beoordelen, voordat je dit in je bedrijfsvoering gaat doorvoeren. En op die manier kun je dus vooraf bepalen met welk reserverings-% er voldoende overblijft op je normale rekening, terwijl je nog steeds aan je sociale verplichtingen blijft voldoen.

Kortom, met de Module G-rekening van CashController kan je:

  • Inzien als er te veel geld naar de G-rekening gaat;
  • Beoordelen hoe je het G-rekening-% kunt aanpassen, zodat je ook aan je normale verplichtingen kunt voldoen;

Wil je meer weten over CashController en de G-Rekening? Vraag dan vrijblijvend een online demo aan!

Ik wil een gratis online demo