Liquiditeitsprognose in de MKB-praktijk
In de praktijk van het MKB gebruik je een liquiditeitsprognose om te zien of er voldoende geld op je rekening zal zijn om aan je verplichtingen te kunnen voldoen. Natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat er een liquiditeitstekort is, maar wordt het structureel dan is dat een bedreiging voor de continuïteit en zul je als ondernemer in actie moeten komen. Jouw bedrijf kan gerust 3 jaar verlies draaien, maar zit je 3 maanden met een liquiditeitsprobleem, dan overleef je dat niet. Daarom is het zo belangrijk om inzicht te houden in je toekomstige liquiditeit. Dit speelt met name bij snelgroeiende, seizoensgevoelige, kapitaalintensieve en ‘zwaar-weer’ bedrijven. Hoe jij je liquiditeitsprognose kunt maken en zodoende grip houdt, lees je hier!
Wat is een liquiditeitsprognose?
Met een liquiditeitsprognose kun je het verloop van je bankrekening voor de komende periode zien. Dit is dan gebaseerd op de meest actuele financiële situatie en meest recente inzichten voor de toekomst. Net zoals bij een liquiditeitsbegroting wordt dit meestal op maandbasis gepresenteerd en kun je daarmee beoordelen of je voldoende financiële ruimte hebt om de groei van je onderneming in goede banen te leiden. Zo’n liquiditeitsprognose wordt dan gebaseerd op je meest bijgestelde inzichten over je operationele bedrijfsvoering en ook (indien van toepassing) op je investeringsplannen en de rente- en aflossingsverplichtingen bij de bank, die voortvoeien uit de financieringen.
Als liquiditeit een belangrijk onderwerp in je bedrijfsvoering is, zoals nu bij veel bedrijven het geval is, veroorzaakt door de gevolgen van de corona-crisis, is het wenselijk dat dit model op weekbasis wordt gepresenteerd, omdat je dan alle schommelingen beter in beeld hebt, dan bij de maandelijkse modellen.
Waarom heb je een liquiditeitsprognose nodig?
Gezien de corona-crisis is het voor iedereen duidelijk hoe belangrijk liquiditeit voor je onderneming is. Je kunt als ondernemer best even wat minder winst of zelfs verlies maken, zonder dat je daar echt last van hebt. Echter als je maanden te weinig liquiditeitsruimte hebt, kan dat het einde van je onderneming betekenen. Het is dus niet alleen prettig maar zelfs noodzakelijk om als ondernemer de beschikking te hebben over voldoende financiële ruimte om je plannen te kunnen verwezenlijken. Als dat namelijk niet het geval is, word je enorm afgeleid van je core-business om nieuwe afspraken met je klanten, leveranciers en financiers te maken. Feitelijk zaken waar je niet mee bezig wilt zijn.
Inzicht in de toekomst is dus belangrijk en in sommige situaties zelfs noodzakelijk. Zeker als je de gang naar de bank of een andere financier gaat maken is het nodig om een liquiditeitsprognose aan te kunnen leveren. Zodoende kan een financier bepalen of de financieringsaanvraag haalbaar is.
Voorbeeld van een liquiditeitsprognose
De meeste liquiditeitsprognoses worden gemaakt in een spreadsheet en zien er in grote lijnen hetzelfde uit:
Met een liquiditeitsprognose, zie je het liquiditeitssaldo per maand en kan je zien of je genoeg geld hebt om aan je verplichtingen te voldoen.
Als je een grove analyse wilt doen, die op de langere termijn gericht is, is dit een prima manier. Maar als je zelf écht grip wilt hebben op je liquiditeit is dit model niet geschikt, want:
- Het is niet precies genoeg, je kan je liquiditeit namelijk niet per week zien (maar per maand)
- Je kan niet gemakkelijk aanpassingen maken
- Aanpassingen maken kost veel tijd
De liquiditeitsprognose in CashController is dit wel en is specifiek gericht op MKB-bedrijven waarbij liquiditeit erg belangrijk is. Met onze liquiditeitsprognose kan je:
- Je liquiditeit per week zien
- Zelf gemakkelijk aanpassingen maken
- Liquiditeit inzichtelijk maken met rapporten én dashboards
Hoe maak je een liquiditeitsprognose?
In CashController maak je jouw liquiditeitsprognose in 4 simpele stappen.
We beginnen met het uitlezen van de administratie. Hiervoor ga je naar Configuratie basis, waar je de Laatst uitgelezen datum kunt selecteren en uiteindelijk kun je klikken op Uitlezen administratie:
Natuurlijk is het ook mogelijk om dit automatisch in te stellen, waarbij je gebruik maakt van één van onze koppelingen.
Vervolgens ga je naar het Dashboard Liquiditeit, waar je meteen een overzichtelijke liquiditeitsprognose ziet:
En deze liquiditeitsprognose kunnen we eenvoudig aanpassen. Dit doe je door te klikken op de Prognose (oranje balk) onder Ontvangsten:
Dan krijg je een rapport met alle prognose ontvangsten per debiteur én de complete omzetprognose. Hier zie je dat de komende 5 weken een omzet wordt verwacht van rond de 100.000 euro per week:
Echter, weet jij dat een aantal klanten niet snel gaan betalen (vanwege corona) en het dus langer duurt voordat jij je geld krijgt, waardoor de liquiditeitsprognose moet worden aangepast. Dit kan je doen door op de omzet te klikken in de tabel en het zelf aan te passen:
Vervolgens kan je naar het tabblad Betalingstermijn en zie je dat jouw gebruikte betalingstermijn op 10 dagen staat, terwijl jouw klanten vaak pas na 37 dagen betalen (het daadwerkelijke betalingsgedrag):
Dit is waarschijnlijk iets té optimistisch en dit kan je ook gemakkelijk aanpassen naar 25 dagen (door erop te klikken en aan te passen):
Nadat je deze aanpassingen hebt gedaan, kun je het resultaat hiervan direct zien op je dashboard. In de grafiek Saldo bank kun je het verloop zien van je banksaldo (waarbij de gele lijn jouw kredietlimiet is):
Je ziet hier dat het saldo van je bank lager komt dan je kredietlimiet, waardoor je in financiële problemen kunt komen. De vraag is dan: Hoe lossen we dit op?
Als je op Open details saldo klikt, krijg je een gedetailleerd rapport te zien:
Hier zie je dat er in week 31 €199.916 euro gepland staat om aan BTW te betalen. Maar vanwege corona mag je de BTW later betalen aan de overheid, dus dit kunnen we ook meenemen.
Dit doe je door naar het tabblad BTW te gaan, en bij de rij BTW extra boeking in week 31 -199.916 toe te voegen, wat inhoudt dat je de volledige BTW niet gaat betalen:
Vervolgens wordt dit automatisch doorberekent in je liquiditeitsprognose en kun je het resultaat hiervan zien op je banksaldo:
Zoals je ziet, heeft het wel wat effect om je BTW niet te betalen, maar gaat het je niet helemaal uit de financiële problemen helpen. Mogelijke andere oplossingen die je kunt proberen:
- Het aanpassen van de betalingstermijn van je klanten (bijvoorbeeld van 25 dagen naar 15 dagen)
- Jouw leveranciers later betalen
- De bank aflossen per kwartaal (in plaats van per maand)
Ook al deze oplossingen kun je gemakkelijk doorvoeren in CashController (net zoals we hierboven hebben gedaan), en je kunt het resultaat direct terugzien in jouw liquiditeitsprognose.
Wil jij ook gemakkelijk een liquiditeitsprognose maken in CashController? Vraag dan een gratis online demo aan!